غذاهای محلی بيرجند را بشناسید و با فرهنگ غذایی این شهر آشنا شوید

غذاهای محلی هر شهر به نوعی بخشی از فرهنگ آن شهر محسوب می‌شود و آشنایی با این غذاها می‌توان اطلاعات جالبی را در خصوص هر مکان ارائه کند. در این مطلب از زرین نما قصد داریم تا به معرفی غذاهای محلی بيرجند بپردازیم.

غذاهای محلی بيرجند

غذاهای محلی بيرجند را انواعی از اشکنه‌های نخود، آرد گندم، گوجه فرنگي، بلغور شير، عدس، خورشت سبزی، كشك سياه، آش شلغم، قاتق عدس، قوروت بادمجان، كوكو كما، بلغور پلو، کشک سالاری، كشك زرد، گندم شير و سابری تشکیل داده‌اند. همچنین در این منطقه انواع نان‌های کنجدی، نان شلغمي، نان سمنو، نان دو آتشه، نان كماچ، نان قلفی، نان نوجوش، نان ته تغاری، نان گاورس و انواع بسیاری دیگر در بیرجند یافت می‌شوند که باید طعم تمامی آنها را چشید. در این میان كلوچه قندی، شاه دانه، نان لوله‌ای، نان برنجی، نان گردويی، كلمبه و نان چرخی نیز شیرینی‌جات بیرجند را تشکیل می‌دهند. اکنون به معرفی غذاهای محلی بيرجند خواهیم پرداخت.

قلور خیر

غذاهای محلی بيرجند

قلور خیر از آن دسته از غذاهای محلی بیرجند است که بخشی از فرهنگ مردم را در دل خود جای داده است. مردم شهر بیرجند از گذشته‌هایی دور برای رهایی از شرایط دشوار زندگی شخصی و یا حتی خشکسالی و مواردی از این دست غذایی به نام قلور خیر را می‌پختند. البته این کار هنوز هم در برخی از خانواده‌های بیرجندی رواج دارد اما بطورکلی قلور خیر یکی از غذاهای محلی بیرجند محسوب می‌شود که از گوشت، سبزیجات، حبوبات و گندم بلغور شده تشکیل می‌شود.

آش ابو دردا

غذاهای محلی بيرجند

سبزي‌های دارويی به‌همراه رشته‌هایی از آرد گندم و انواع دانه‌های مقوی از اصلی‌ترین مواد تشکیل دهنده این آش پر خاصیت هستند. با توجه به وجود سبزی‌هایی با خاصیت دارویی می‌توان نتیجه گرفت که به آش ابودردا باید فراتر از یک غذا نگاه کرد و خاصیت درمانی آن را نیز درنظر گرفت.

نان ته تغاری

غذاهای محلی بيرجند

انتهای تغارها و ديوارهای تغارهای خميرگری را با خمیرهایی مخصوص می‌پوشانند و با وسیله‌ای به نام تغار تراش، می‌تراشند و برش می‌دهند و آن را بصورت میوه درخت کاج شکل می‌دهند و نزديك به كف و دیواره تنور قرار می‌دهند تا به خوبی مغز پخت شوند. این نان یکی از محبوب‌ترین غذاهای محلی بيرجند به‌شمار می‌آید.

اشکنه بلغور شير

غذاهای محلی بيرجند

بی‌شک همه با غذایی به نام اشکنه آشنا هستند و نیاز به معرفی آن نیست، اما این مدل از اشکنه بخصوص نام آن شاید در نگاه اول کمی عجیب بنظر آید. گندم و شیر از اصلی‌ترین مواد تشکیل دهنده این غذای لذیذ هستند. روش طبخ این غذا از غذاهای محلی بيرجند به این صورت است که ابتدا بلغور گندم را با شیر محلی ترکیب کرده و می‌جوشانند. برای گرفتن رنگ و طعم بهتر نیز کمی زردچوبه به آن اضافه می‌کنند. سپس در مرحله بعدی این محتویات درون یک سینی بزرگ قرار می‌گیرد تا کاملا خشک شود و پس از خشک شدن با آن اشکنه را درست می‌کنند.

آش شلغم

غذاهای محلی بيرجند

یکی از آش‌های متنوع وکه در شهر بيرجند طبخ می‌شود، آش شلغم می‌باشد که تبدیل به یکی از غذاهای اصلی بیرجندی شده است. وجود شلغم به عنوان یکی از مواد اولیه اصلی این آش لذیذ به ارزش غذایی آن افزوده و حتی شما می‌توانید در ایام سرد سال با نوش جان کردن این آش مقوی به جنگ سرماخوردگی بروید. البته تصورتان این نباشد که این آش را تنها شلغم تشکیل داده است، بیرجندی ها علاوه بر شلغم، برنج، گوشت‌چرخ‌کرده، پیاز و لپه را نیز به آن اضافه می‌کنند، وجود همین مواد مقوی است که این آش را به یک غذای کامل تبدیل می‌کند.

کشک سالاری

غذاهای محلی بيرجند

کشک سالاری نیز یکی دیگر از غذاهای محلی بيرجند محسوب می‌شود که البته این غذا نیز از آن دسته غذاهایی است که دستور پخت مشکلی دارد. اگر بخواهیم تعدادی از ترکیبات کشک سالاری را نام ببریم باید به سیر، گوشت خورشی، فلفل سیاه، گردو، ماست و زعفران اشاره کنیم.

بلغور پلو غذایی ساده و صمیمی

غذاهای محلی بيرجند

بلغور پلو که در میان منوهای غذایی رستوران‌های ترکیه نیز به چشم می‌خورد در شهر بیرجند نیز طبخ می‌شود. برای آماده کردن این غذا ابتدا پیاز و گوجه فرنگی را با استفاده از ادویجات مناسب تفت می‌دهند و سپس بلغور را به همراه آب به آن اضافه می‌کنند تا ابتدا به جوش بیاید و در مرحله آخر هم باید حرارت را کم کرد تا مواد کاملا پخته شود.

قوروت بادمجان

غذاهای محلی بيرجند

غذایی با دستور پختی سخت و پیچیده، اما بسیار لذیذ و خوش طعم! قوروت بادمجان دقیقا تعبیری است از ضرب‌المثل هر که طاووس خواهد جور هندوستان کشد. چراکه برای طبخ این غذای محلی کار ساده‌ای در پیش نخواهید داشت، از کشک‌سابی گرفته تا مراحل بعدی آن، چالش‌های جالبی پیش روی شما قرار خواهد گرفت. قوروت بادمجان از غذاهای محلی بيرجند به‌شمار می آید و به جرات می‌توان اذعان کرد که این غذای خوشمزه را تک‌تک مردم بیرجند برای یکبار هم که شده نوش‌جان کرده‌اند. قوروت بادمجان را می‌توان به همراه سبزی خوردن و بادمجان سرخ شده نیز میل کرد.

خوراک کدو

غذاهای محلی بيرجند

کدو یکی از محصولاتی است که اغلب در روستاهای اطراف بیرجند کشت می‌شود و به همین دلیل خوراک کدو نیز یکی از غذاهای محلی این شهر بحساب می‌آید. البته همانطورکه می‌دانید بطورمعمول برای آماده‌سازی این غذا، کدو را با آب می‌پزند اما در بیرجند بسیاری از مردم آن را با استفاده از شیر آماده می‌کنند.

آبگوشت آلو

غذاهای محلی بيرجند

آبگوشت آلو یکی دیگر از غذاهای محلی بيرجند می‌باشد که خوردن آن در میان مردم این شهر رایج است. در این نوع از آبگوشت بجای استفاده از لیموعمانی، آلوی بخارا مورد استفاده قرار می‌گیرد که طعم ترش و شیرینی به غذا می‌دهند و چشیدن طعم آن تجربه جدیدی خواهد بود. جالب است بدانید که مردم محلی به این غذا او گوشت اُلو می‌گویند.

آبگوشت كله پاچه

غذاهای محلی بيرجند

آبگوشت کله پاچه در شهر بیرجند به عنوان یک غذای اصلی و در وعده شام و یا ناهار صرف می‌شود. برای طبخ این غذا کله پاچه را پس از آماده‌سازی درون قابلمه قرار داده و نکته جالب اینجاست که به آن نخود و لوبیا اضافه می‌کنند. البته در کنار این مواد استفاده از پیاز، فلفل و زردچوبه نیز برای طعم دادن به غذا ضروری است.

 

دسته بندی های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *